Deuren maken

                                  ~een uitleg~

Een aantal deuren en deurposten in mijn poppenhuis heb ik gemaakt volgens onderstaande methode.  Ook hier geldt weer: het is niet echt moeilijk.

 

Benodigdheden:

Plaatje hout ong. 2 mm dik,  latjes diverse breedtes, 3 scharniertjes,  figuurzaag,  scherp hobbymes, vijltje, boormachine, fijne boortjes, houtlijm,  secondenlijm,  houtklemmen,  potlood,  liniaal.

 

Teken de gewenste maat van de deur op de wand.  Zaag het gat voor de deur aan alle zijden ong. 5 mm groter uit.   

Neem een latje van ong. 4 mm dik met dezelfde breedte als de dikte van de wand waar de deur in komt.  (Bij mij is de wand 9 mm dik, dus gebruik ik een latje van 9 mm breed.)   Meet de hoogte van het gat en zaag twee latjes  op die lengte af.  (Hou rekening met de hoogte van de vloer!!  Ik heb ze 4 mm. korter gehouden ivm. de parketvloer.)

Leg de latjes (de deurposten) in het gat.  Maak een derde latje op maat zodat het aan de bovenkant tussen de twee deurposten past en lijm ze aan elkaar.

Zaag een plaatje hout van ong. 2 mm dik op maat van de hele deur + deurkozijn + eventueel bovenlicht/bovendeurstuk. 

 

    

  

Leg het plaatje precies op de plek waar het uiteindelijk moet komen.  De voorkant is de kant waar het plaatje ligt.  De deur draait hier de kamer in.  Wil je dat de deur vanaf deze wand de kamer uit draait, moet je het plaatje aan de andere kant van de wand leggen .

Tape het plaatje even vast om verschuiven te voorkomen.

Draai het geheel om en teken nu aan de achterkant  de plek van het deurkozijn af.

 

 

Zaag nu de deur precies langs het potloodlijntje uit.  Blijf hierbij aan de binnenkant van het lijntjeZaag zo recht mogelijk, want beide delen worden gebruikt!

 

 

 

 

 

 

Teken de omtrek van de deur op een stuk papier af.

Maak een ontwerp voor de vakverdeling op de deur.  Mijn deuren hebben een klassieke uitstraling uit de tijd van het rococo.  Om de verschillende ronde vormen te krijgen gebruik ik o.a. een aantal munten van verschillende grootte. 

Knip het ontwerp uit.

 

 

Zaag nog een plaatje hout met exact dezelfde maten als uitgezaagde deur.  (Eventueel nog een tweede, voor de achterkant van de deur).

Leg het uitgeknipte ontwerp erop en trek het over.

 

 

 

 

Boor of prik een gaatje om het zaagje doorheen te steken.

Zaag het ontwerpje precies langs het potloodlijntje uit.

 

 

 

 

 

Lijm de twee deurplaten op elkaar met houtlijm.

 

 

 

 

 

 

Zaag eventueel ook nog een bovenlicht uit het deurframe.

Lijm het deurframe op de deurposten met houtlijm.  Zorg ervoor dat beide delen precies recht boven elkaar zitten.

Als de deur en het deurkozijn geschilderd moeten worden kan je dit nu gaan doen.

 

 

 

Leg de drie scharniertjes naast de deur en zorg met behulp van de liniaal voor een mooie verdeling:  één ong. 1 cm van de bovenkant, één in het midden en één ong. 1 cm van de onderkant.

Geef met potlood aan waar de scharnieren moeten komen.  Let op dat de scharnieren aan de juiste (door jou gekozen) kant van de deur komen.

 

 

 

Trek de lijntjes door op de zijkant van de deur.

Maak met een hobbymes voorzichtig de inkepingen voor de scharnieren.  Begin liever eerst iets kleiner.  Groter maken kan altijd, kleiner niet!

Je kan eventueel met een vijltje de inkeping nog wat bijwerken.

 

 

 

Leg de deur in het kozijn, zodanig dat de bovenkant van de deur 1 mm speling heeft met het kozijn.

Neem de maten van de inkepingen van de deur over op het kozijn.

Maak ook hier met het hobbymes de inkepingen voor de scharnieren.

 

 

 

 

Het draaiende gedeelte van het scharnier valt net buiten de deur en de deurpost.  (Zie ook detailfoto boven bij 'Marmeren')  Let ook op de draairichting van de deur!  Zorg dus dat de scharnieren aan de juiste kant van de deur komen.

Beginnend bij de deur zet je met een klein drupje seconden lijm de scharnieren in de inkepingen vast.  Zorg dat het ene scharnier goed vastzit voordat je aan het volgende begint.  Boor waar de spijkertjes komen de gaatjes eerst voor.  Zet de spijkertjes in de gaatjes, doe een tipje secondenlijm onder de kop en sla de spijkertjes in het hout.

 

Als je nog een tweede vakverdeling hebt gezaagd, kan je die nu op de achterkant van de deur lijmen.

Je kan op het deurkozijn nog sierlatjes aanbrengen en natuurlijk het deurbeslag.  Als je een bovenlicht hebt gemaakt kan je daar nog 'glas'  of een ornament in plaatsen. 

 

 

 

 

Plaats de deur terug in de wand.  Aan de andere kant van de wand kan je de deurposten afwerken met sierlatjes, of eenzelfde deurframe zagen zodat het er aan beide kanten hetzelfde uitziet.  Als je deze afwerking alleen aan de muur vastlijmt en niet aan de deurposten, kan je de deur met het kozijn er altijd uithalen.

 

 

                      

 

Deze manier van deuren maken is ook geschikt voor het maken van deuren met een ongewone vorm, zoals bijvoorbeeld deze op de foto links.

Veel succes met het maken van je deur!  

 

 

                                                    Succes!                                                 (terug naar boven)

 

 

 

 

 

>Deze workshop printen?  Door het gebruik van tabellen op deze pagina valt een groot gedeelte van de tekst weg als u gaat printen.  Als u met uw 'Ctrl c' en 'Ctrl v'  toetsen de tekst kopieert en plakt in een Word document lukt het wel!

 

 Home   

◘ Menu  

◘ Poppenhuis 1

 Poppenhuis 2

◘ Kijkkastjes

◘ Workshops  

◘ English Pages  

◘ Weblog